JEFTINA HRANA, JEFTINE LEŽALJKE, A TEK SMEŠTAJ: Ostrvo u Grčkoj nikad jeftinije, pazite samo OVE CENE!
Krit, Foto: Profimedia

leto 2024

JEFTINA HRANA, JEFTINE LEŽALJKE, A TEK SMEŠTAJ: Ostrvo u Grčkoj nikad jeftinije, pazite samo OVE CENE!

Pogledajte kakve su cene na grčkom ostrvu Krit

Objavljeno:

Turisti koji planiraju letovanje na najvećem grčkom ostrvu, često postavljaju pitanja koja se odnose na cene hrana, pića, usluga kao i izleta na Kritu.

Jedna od omiljenih destinacija srpskih turista svakako je Krit, za koji većina smatra da uopšte nije skup i da nudi odličnu vrednost za uloženi novac, u poređenju sa nekim drugim destinacijama u Grčkoj.

Cene trajekta za Krit

Najisplativija opcija da stignete na Krit je brodom ili trajektom. Sedište na brodu iz Atine za Krit košta oko 30-40 evra po osobi. Trajekti su obično veliki i opremljeni su neophodnim sadržajima kao što su restoran, kafići, palube za uživanje u pogledu itd...

Međutim, ako želite da vam bude udobnije, uvek možete uzeti kabinu. Standardna kabina košta između 160-190 evra. Kabine imaju svoja kupatila, a ponekad i televizore tako da se možete opustiti i kvalitetno odmoriti dok plovite, piše Grčka info.

Trajekt / Ilustracija
Trajekt / Ilustracijafoto: Printscreen/youtube/TV Loki

Avionom na Krit

Ako putujete avionom, različiti faktori mogu uticati na cenu. Sezonsko doba u kom putujete i koliko rano rezervišete kartu samo su neke od stvari koje mogu uticati na to koliko košta putovanje avionom.

Ukoliko putujete iz Beograda čarter letom neke od agencija, avio kartu ćete platiti oko 180 evra. Postoji i opcija leta do Soluna i Atine, a zatim presedanje na avion za Krit. Putovanje avionom je obično skuplje, ali je i najbrži način da se stigne na ostrvo.

Obilazak Krita autobusom

Jedna od najboljih opcija za obilazak Krita je autobus, koji pokriva sve oblasti osim nekih udaljenih delova Krita gde javni prevoz nije dostupan u svakom trenutku. Cene variraju u zavisnosti od toga na koji deo ostrva idete, ali generalno nisu visoke. Tipična gradska vožnja košta između 1,8 i 2,5 evra, dok vožnja do udaljenih destinacija može koštati između 8 i 20 evra.

Na primer, karta u jednom pravcu od Hanije do Herakliona košta oko 16 € (sa polascima po satu sa glavne autobuske stanice Hanije), dok je karta od Hanije do Paleohore oko 7,60 € (i ima 4 polaska dnevno).

Krit
Kritfoto: Profimedia

Iznajmljivanje automobila na Kritu

Cene iznajmljivanja variraju, ali standardni ekonomični automobil može koštati oko 30 evra po danu u zavisnosti od tipa automobila koji uzimate i na koliko dana ćete ga iznajmiti.

Prosečna cena benzina je 1,9 evra po litru. Prosečna cena dizel goriva na Kritu je 1,74 evra po litru. Cene benzina na Kritu su nešto više od ostalih grčkih lokacija na kopnu, ali su jeftinije od drugih grčkih ostrva kao što su Mikonos i Santorini.

Cena smeštaja na Kritu

Krit ima stotine hotela i vila u kojima možete boraviti. Za jeftiniji boravak možete pronaći studija i apartmane od 50 do 60 evra. Takođe možete iznajmiti kuću za samo 150 evra dnevno ili platiti istu cenu za hotelsku sobu srednje klase. Međutim, cene smeštaja na Kritu će varirati u zavisnosti od toga gde ćete tačno biti smešteni.

Krit
Kritfoto: Profimedia

Na primer: smeštaj u selima kao što su Anogija, Omalos ili u mestu Agios Nikolaos biće mnogo pristupačniji nego boravak u gradu Hania.

Cena hrane na Kritu

Krit je poznat po svojoj fantastičnoj kuhinji, a ima mnogo restorana i taverni u kojima možete da probate tradicionalne grčke specijalitete.

Hrana na Kritu nije skupa. Ako jedete u tavernama gde jedu lokalci, a ne turisti, cene će biti niže i pristupačnije. Međutim, ako večerate u luksuznim restoranima u popularnim gradovima, sigurno ćete morati da platite obrok mnogo više.

Ako odete u prosečnu tavernu, trebalo bi da očekujete da ćete platiti između 4 i 7 evra za prilog i oko 8 evra za glavno jelo kao što je recimo musaka. Nasuprot tome, salata u luksuznijem restoranu koštala bi vas između 10 i 12 evra, ili između 15 i 18 evra za tanjir svežih morskih plodova.

Kada ste na Kritu, ne biste trebali da propustite njihovu uličnu hranu koja ima izuzetan ukus, širok izbor i pristupačne cene. Na primer, veliki komad sveže napravljene pice može se kupiti za samo 2 evra, a čuveni giros za 3.5 evra.

Cene ležaljki i suncobrana

Plaže na Kritu
Plaže na Kritufoto: Printscreen/Youtube/ Armie Explorer

Na Kritu ima mnogo plaža gde se dobijaju ležaljke bez obaveze da naručite piće ili hranu. Najčešća cena je 6-7€ za 2 ležaljke i suncobran u sezoni (ponegde 10€). Krevet sa baldahinima uz more se plaća 30€.

Na plaži Zorba Beach 20€ je set dve ležaljke + suncobran.

Bonus video:

00:42

NEMA SUMNJE DA ĆE GRČKA I DOGODINE BITI HIT! Srbi dobili veliku OLAKŠICU, jasno je što svi tamo hrle na letovanje

(Espreso / b92.net / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.